Uzak Masaüstü Protokolü (Remote Desktop Protocol / RDP / Port: 3389) kurumsal ağların vazgeçilmez protokollerinden birisidir. Birden fazla bilgisayarın yönetilmesi gereken durumlarda, tek bir bilgisayardan diğer tüm bilgisayarlara RDP ile bağlantı kurabilir ve uzaktaki bilgisayarı yönetebilirsiniz.

Uzak Masaüstü Protokolü’nü etkinleştirmek için Deneti Masası->Sistem->Bilgisayarınıza uzaktan erişime izin verin yolunu takip ederek açılan pencerede Bu bilgisayara uzak bağlantıya izin ver seçeneğini işaretleyip kaydedebilirsiniz.

Ancak bu işlemi yapabilmek için bağlanmak istediğiniz bilgisayarın fiziksel olarak yanında bulunmanız gerekiyor.

Peki, bağlanmak istediğiniz bilgisayarda bu ayarı yapmayı unuttunuz ve o bilgisayara bağlanmanız gerekiyor. Bu durumda eğer bilgisayarın erişim bilgilerine sahipseniz ağa bağlı olmak koşuluyla uzaydan bile Uzak Masaüstü Protokolü’nü etkinleştirmeniz mümkün.

RDP’yi uzaktan etkinleştirmek için takip etmeniz gereken adımlar şöyle:

  1. Kendi bilgisayarınızda Çalıştır uygulamasını açarak regedit yazın ve Kayıt Defteri Düzenleyicisini açın.
  2. Kayıt Defterindeki menüden Dosya->Ağ Kaydına Bağlan seçeneğini seçerek uzaktaki bilgisayarın IP adresini veya domain ortamında ise bilgisayar adını yazın.
  3. Karşınıza çıkacak oturum açma ekranında uzaktaki bilgisayara giriş yapmak için yetkili bir kullanıcı adını ve şifresini yazın.
  4. Girdiğiniz bilgiler doğruysa uzaktaki bilgisayarın kayıt defterine ulaştınız demektir.
  5. Uzaktaki bilgisayarın kayıt defterinden şu yolu takip edin: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server
  6. Bu yolda bulunan fDenyTSConnections değerini bulun. Dilerseniz sağ tıklayıp Bul seçeneği ile de bu değeri aratarak bulabilirsiniz.
  7. fDenyTSConnections değeri [1] ise RDP devre dışı demektir. [0] ise RDP’nin etkin olduğunu gösterir.
  8. fDenyTSConnections değerini 0 yaptıktan sonra uzaktaki bilgisayara uzak masaüstü bağlantısı yapabilirsiniz.

Bu adımları Windows işletim sistemindeki bilgisayarlara uygulayabildiğiniz gibi Windows Server işletim sistemlerine de uygulayabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Muhammed Tutar

bilgisayar mühendisi, bilgi güvenliği uzmanı. önce okur, sonra yazar.

Tüm yazıları göster