Bir hafta sonu iki güzide insan, Mehmet Emin ve Cantürk ile kitapçıya gittik. Felsefe bölümünde kitapları  uzunca bir süre kurcaladıktan sonra şöyle bir etrafı incelerken Emin abi Kafka’nın “Dönüşüm” kitabını bana uzattı ve “Bunu oku, bütün okuyan arkadaşlarım müthiş etkilendiklerini söylüyorlar. Okuduktan sonra nasılmış bize söylersin” dedi. Ben de merak ettim ve aldım kitabı.

İki gün sonra kitabı şöyle bir açıp başladım okumaya. Girişte Kafka’nın hayatından bahisler vardı. Çok çileli bir hayatı varmış Franz Kafka’nın. Avusturya’da doğan, 41 yıl yaşamış birisi Kafka. Hayatında çektiği acıları romanlarına başarılı bir şekilde yansıtmış. Yazdığı eserleri en yakın arkadaşına verip öldüğünde hepsini yakmasını istemiş. Ama arkadaşı bu kıymetli eserleri yakmak yerine, yayımlamış. Ve tüm dünya Kafka’yı bu şekilde tanıma şansına sahip olmuş. (Franz Kafka hakkında daha detaylı bilgileri buradan bulabilirsiniz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka)

Dönüşüm romanı ise 1915 yılında yayımlanan, Kafka`nın en meşhur eseri diyebileceğimiz bir yapıt. Sadece 80 sayfalık bu kitap tabiri caizse bir dünya acıyı taşıyor. Bu kitabı okuyana kadar sanırdım ki, kitaplar uzun oldukça anlamlanıyor. Bu sebeple ince kitaplar her zaman gözüme basit görünmüştü. Kafka`nın bu romanı fikrimi değiştirmiş durumda.

Çileler, Zorluklar, Umutsuzluklar…

Romanın konusundan bahsetmeyeceğim. Bence siz de hiç araştırma zahmetine girmeyin, direk okuyun. Hayatta karşımıza çıkan en anlamsız, en saçma sapan zorluklar karşısında nasıl tepkiler veriyoruz? Çileler, zahmetler, zorluklar bizi umutsuzluğa mı sürüklüyor? Dönüşüm romanında göreceksiniz ki akıl almaz zorluklar karşısında dahi insan direnmeli, dimdik ayakta durmalı ve ne olursa olsun insan, bulunduğu şartlarda elinden gelenin en iyisini yapmalı.

Aynı zamanda Kafka, bu tür zorluklar, çileler karşısında sabretmenin gerektiğini, asla ümitsizliğe yer verilmemesi vurgusunu yapıyor. Diğer taraftan tembelliğin hiçbir şeye çare olmayacağını, hiçbir zaman geç kalınmadığını, bir yerlerden başlayıp çalışmak, üretmek gerektiği mesajını veriyor.

Bunun yanı sıra Dönüşüm romanı, cesareti, korkuyu, ezilmişliği, zaferi, ölümü, hayatı ve daha da fazlasını insana hissettiriyor. Düşündürtüyor. En azından ben okuduğumda bunları hissettim.

Tavsiye ettiğim birisi kitabı okuyunca şu yorumda bulundu: “Kitabı okudum. Daral geldi. Mezarda gibiydim kitap boyunca. Hâlâ rahatlayamadım. O kadar uzun sonuçlar çıkar ki bundan, bir anda çok şey yaşatıyor.”

Dahası da var, anlatacak çok şey var ama biz değil, devamını Franz Kafka anlatsın…


Franz Kafka Dönüşüm

DÖNÜŞÜM

Yazar: Franz Kafka

Yayınevi: Varlık Yayınları

Web Sitesi: varlik.com.tr

ARKA KAPAK METNİ

Babasının iflasından sonra ailesinin geçimini üstlenen Gregor Samsa, bir sabah yatağında böceğe dönüşmüş olarak uyanır. Bir böceğin gövdesine sahip olmasına rağmen düşünceleriyle bir “insan” olan Samsa, umutsuzlukla ailesinden ilgi bekler. Kafka’nın olağandışı ile olağanı ustalıkla kaynaştırdığı bu romanında, küçük burjuva yaşantısına bir eleştiri de getiriyor.

Yazar Hakkında

Muhammed Tutar

bilgisayar mühendisi, bilgi güvenliği uzmanı. önce okur, sonra yazar.

Tüm yazıları göster