Teknoloji her alanda olduğu gibi kitap dünyasına da el attı, yenilikler getirdi. Maliyetlerin düşmesiyle birlikte çok çeşitli elektrok kitaplar piyasaya çıktı. Ben de bir süredir niyet ettiğim e-kitap dünyasına bir vesileyle adım atmış bulunuyorum. Bu yazıda da yeni sahip olduğum Amazon Kindle New Touch cihazını inceleyeceğim.

Hangi Cihazı Almalı?

Piyasada, yani ülkemizde birkaç farklı e-kitap okuyucu marka bulunuyor. Bunların dışında bilgisayardan, tabletlerden ve akıllı telefonlardan dijital yayın sayısı gün geçtikçe artıyor ancak bu cihazlardan herhangi bir şey okumak bir süre sonra yoruyor, gözler dayanmıyor. Oysa e-kitap okuyucularda durum farklı.

Çoğu e-kitap okuyucu e-ink ve e-paper denilen teknolojiler kullanıyor. Bu sayede cihazın ekranı tıpkı bir kitap sayfasından farksız oluyor. Dolayısıyla e-kitap okuyucu alırken bu teknolojilerin var olmasına dikkat etmelisiniz. Yoksa herhangi bir tabletten farkı olmayan bir cihaz almanın anlamı yok.

Bu anlamda yaptığım araştırmalar sonucunda iki markanın cihazları arasında seçim yapmak durumunda kaldım. Bunlar Calibro ve Amazon Kindle.

Calibro, babil.com’un e-kitap ürünü. İlk çıktığı zamanlar oldukça uygun fiyata satılmasına rağmen artık biraz tuzlu kaçıyor. Özellikleri son derece güzel olsa bile en ucuz ürünü olan Calibro Basic’te dokunmatik ekran bulunmuyor. Dokunmatik olan modeli ise cep yakıyor. Bu sebeple Calibro benim gözümden düştü. Ancak eğer dokunmatik olmasa da olur diyorsanız Calibro Basic modeli yanında hediye e-kitap setleri hediyeli şekilde kampanyalarla satılabiliyor. Bu şekilde bir kampanya dahilinde fiyat-performans oranını yükselterek bir Calibro sahibi olabilirsiniz.

Amazon Kindle ise dünya çapında e-kitabın “kitabını” yazan bir ürün. Tüm modellerinde boyutlar aynı. Kindle modelleri arasından iki modelden birini tercih edebilirsiniz. İlki Kindle PaperWhite 2, arkadan aydınlatmalı bir cihaz. Yani PaperWhite ile gece karanlıkta kitap okuyabilirsiniz. Ancak bu cihaz biraz pahalı. Diğer model ise Kindle New Touch. Işıksız ve dokunmatik bir ekranı var.

Benim cihazım Amazon Kindle New Touch. İşte cihaza dair kutu açılışından itibaren tecrübelerim.

Amazon Kindle New Touch (7th Generation)

Kindle New Touch, boyutuyla neredeyse aynı oranda bir kutu içerisinde geliyor. İlk bakışta oldukça minik, ufacık bir şey gibi. Kutu içerisinde sadece cihaz, ara kablo ve birkaç kağıt çıkıyor. Şarj etmek için ayrı bir adaptör ucu satın almanız gerekiyor.

Kindle New Touch İlk Açılış

Kindle New Touch’ı kutudan çıkardığımda ilk başta çok şaşırdım. Elektronik cihazların ekranında bazı bilgilerin yer aldığı jelatinler olur. Cihazı kullanmaya başlamadan önce bu jelatini sökersiniz. Kindle’da da öyle bilgiler yer alıyordu ekranda, fakat sökülecek bir jelatin yoktu. Açma-kapama tuşuna birkaç saniye basılı tuttuğumda ekrandaki bilgiler silindi ve cihaz açılmaya başladı.

Kindle New Touch Ekran Teknolojisi

Bunun nasıl olduğunu anlamak için cihazın kullanma kılavuzunu inceledim. Şöyle ki, Kindle’ın ekranı tamamen elektronik mürekkepten oluşuyor. Yani aslında ekran katmanları arasında mürekkep var. Bu mürekkepler elekronik olarak tetiklendiğinde ekranda gösteriliyorlar, tetiklenmediklerinde gösterilmiyorlar. Dolayısıyla bu şekilde harfler oluşturuluyor ve gerçekten bir kitaba bakıyormuş gibi hissetmemizi sağlıyor. Cihazı fabrikadan çıkarken ekrana bilgilerin gösterileceği şekilde elektrik bırakılmış, ben açana kadar da o şekilde beklemiş.

Kindle New Touch Kurulumu

Kindle ilk açıldığında yarısına kadar pili doluydu. Cihaz öncelikle kurulum ekranından başlıyor. Burada bir Wifi ağına bağlanıp Amazon hesabıma cihazı kayıt yaptırdım. Dil seçeneği olarak ise malesef Türkçe yok. Dolayısıyla İngilizce veya mevcut seçeneklerden bildiğiniz dili seçmeniz gerekiyor.

Kurulumun ardından cihaz açıldığında kısa bir tanıtım bölümü var. Kitap nasıl okunur, sayfa nasıl değiştirilir, ana sayfaya ve menülere nasıl erişilir gibi temel bilgileri cihaz bana öğretti. Bu aşamanın ardından ana sayfamızda bir klavuz ve sözlükle cihazımızı kullanmaya başlıyoruz.

Kindle New Touch Ayarları

Ekranın hemen sağ üst kısmında bir menü simgesi bulunuyor. Buraya dokununca bazı seçenekler çıkıyor. Buradan Kindle Store’a bağlanabilir, tarayıcıyı açıp internette sörf yapabilir veya koleksiyon oluşturma gibi özellikleri deneyebilirsiniz. Settings bölümünde ise cihaza dair bazı ayarlar mevcut.

İlk ayarımız Uçak Modu. Bu modu uçaktayken kullanmak gerekiyor elbette ama benim tavsiyem internet bağlantısı gerekmediğinde hep uçak modunda kullanın. Zira Wifi bağlantısı Kindle’ın pilini en çok tüketen özelliğidir. Dolayısıyla bağlantının kapalı olması demek, pil ömrünüzün çok daha fazla uzaması demek.

İkinci seçenekte mevcut Wifi ağlarını görüntüleyip bağlanabilirsiniz.

Sonraki seçenek ise Amazon hesabınıza cihazı kayıt yaptımak ve ev kütüphanesi oluşturmak içindir. Buradan ev kütüphanesi ayarını kullanarak ailenizdeki bireylerle kitaplarınızı paylaşabilirsiniz.

Device Options seçeneği altında ise birkaç farklı özellik bulunuyor. Device Passcode bölümünde bir şifre oluşturarak cihazınızı yabancılardan koruyabilirsiniz. Parental Controls bölümünde çocuklarınız için cihazla alakalı ayarları yapabilirsiniz. Personize Your Kindle bölümünde ise cihaz adı, cihaz saati, reklam tercihleri gibi çeşitli ayarları bulabilirsiniz. Son olarak da dil seçeneği ve sözlük seçeneği bölümlerine Device Options ekranından ulaşabilirsiniz.

Ayarlar ekranındaki son seçenek ise okuma ayarlarıyla ilgili. Buradan sosyal ağlara bağlantı kurma gibi çeşitli okuma ayarlarını inceleyebilirsiniz.

Kindle New Touch Kitap Yükleme

Kindle’a kitap yüklemek oldukça basit. Herhangi bir .mobi formatındaki e-kitabınızı Kindle cihazınıza göndermek için [email protected] adresine mail atmanız yeterli. Bu mail adresini Settings->Device Options->Personalize your Kindle->Send-to-Kindle Email yolunuz izleyerek bulabilirsiniz. Mail gönderildikten bir süre sonra otomatik olarak cihazınızla senkronize edilecek ve kitabınız yüklenecektir.

Diğer yöntem ise cihazı USB kablosuyla bilgisayara bağlayarak doğrudan Documents klasörüne kitabı atabilirsiniz.

Kindle New Touch Kitap Formatı Ne Olmalı?

Kindle birçok formatta kitabı okuyabilir, ancak en iyi okuma deneyimi için .mobi formatında dosyaları cihazınıza atmanızda fayda var. Desteklenen tüm format türleri şu şekildedir:

Microsoft Word (.DOC, .DOCX)

HTML (.HTML, .HTM)

RTF (.RTF)

Text (.TXT)

JPEG (.JPEG, .JPG)

Kindle Format (.MOBI, .AZW)

GIF (.GIF)

PNG (.PNG)

BMP (.BMP)

PDF (.PDF)

Kindle New Touch .mobi Formatı’na Dönüştürme

Eğer kitabınız farklı bir formatta ise .mobi’ye dönüştürebilirsiniz. Bunun için en iyi yöntem Calibre programını kullanmaktadır. calibre-ebook.com adresinden yazılımı indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Calibre ilk açılışta bazı ayarlar yapmanızı sağlıyor. Bu ayarlardan cihazınızın marka ve modelini seçerseniz dönüştürmeyi otomatik olarak uygun şekilde yapacaktır. Program arayüzündeki üst menüden “Kitap Dönüştür” seçeneğiyle tüm formatları .mobi’ye dönüştürebilirsiniz.

Not: Dönüştürme yaparken önce e-pub formatına dönüştürüp daha sonra e-pub şeklindeki kitabı mobi’ye dönüştürürseniz çok daha kaliteli bir sonuç elde edersiniz.

Ayrıca Calibre uygulaması açıkken cihazınız bilgisayara bağlıysa doğrudan Calibre üzerinden kitabı cihazınıza gönderebilirsiniz.

Kindle New Touch Kitap Okuma

Tek yapmanız gerek anasayfadan bir kitap seçip açmak. Ekranı sağdan sola kaydırarak veya tek dokunuş yaparak sayfalar arası geçiş yapabilir ve kitabınızı okumaya başlayabilirsiniz. Ekranı alttan yukarı doğru biraz kaydırınca bir durum çubuğu çıkıyor. Buradan dilediğiniz sayfaya doğrudan geçiş yapabilirsiniz.

Herhangi bir sayfayı okurken ekranın üst kısmına tek dokunuş yaparsanız bazı seçenekler çıkıyor. Buradan font  seçenekleriyle size en uygun fontu ve boyutu belirleyebilirsinzi. Go To seçeneğiyle doğrudan bir sayfaya gidebilirsiniz. Share bölümünde seçtiğiniz bir cümleyi sosyal ağlarda paylaşabilir ve son olarak arama bölümünde herhangi bir kelimeyi aratabilirsiniz.

Bir kelimeyi seçmek için üzerine basılı tutmanız yeterli. ekranın durumuna göre kelimenin altında veya üstünde sözlük çıkacaktır. Bu şekilde kelime anlamını görebilir veya bağlantınız açıkca Wikipedia’dan kelimeyle alakalı maddeyi okuyabilirsiniz. Ayrıca kelimeyle alakalı not bırakabilir, altını çizebilir veya paylaşabilirsiniz.

Tüm bu işlemleri cümleler için de yapabilirsiniz. Bunun için seçmek istediğiniz cümlenin başından sonuna kadar parmağınızı sürüklemeniz yeterli.

Kindle New Touch Sözlük Yükleme

Kindle’da sadece İngilizce sözlük yüklü olarak geliyor. Türkçe sözlük için ayrıca yükleme yapmalısınız. Bunun için şurada bulunan sözlüğü indirin: TDK-Turkce-Sozluk

Tek yapmanız gereken cihazınızı USB ile bağlayarak dictionaries klasörüne sözlük dosyasını atmak. Daha sonra ayarlardan Türkçe sözlüğü seçip kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kindle New Touch Kelime Kitaplığı

Kindle’ın sözlük kullanımıyla ilgili en güzel tarafı anlamına baktığınız bir kelimeyi “Vocabulary Builder” adında bir kelime kitaplığına kaydetmesi. Bu sayede anlamını öğrendiğiniz kelimelere daha sonradan ulaşılabiliyor.

Kindle New Touch Kullanım Kılavuzu

Buraya kadar bahsettiklerim temel olarak Kindle’ı kullanmak için yapacağınız işlemlerden ibaret. Ancak tüm detayların bulunduğu orjinal kullanım kılavuzunu okumak isterseniz buradan indirebilirsiniz: Kindle New Touch User’s Guide 3rd Edition

Ayrıca yardım videolarına da buradan ulaşabilirsiniz: Kindle New Touch Help Videos

Tüm detaylardan bahsetmek mümkün değil elbette. Benim tavsiyem detayları kendiniz keşfedin. 🙂

Kindle New Touch Reklamları (Special Offers) Kaldırma

Kindle Amerika’dan ithal bir ürün olduğu için Amerika’da satılan birçok İngilizce kitapla alakalı özel teklifler ekranın alt kısmında ve kilit ekranında gösteriliyor. Bu şekilde Special Offers bir Kindle cihaz aldıysanız muhtemelen bu reklamlarla hiç ilgilenmeyeceksiniz ve kaldırmak isteyeceksiniz. Ancak malesef bu tür cihazlardan reklamları kaldırmak mümkün değil.

Bu reklamlardan kurtulmanın tek bir yolu var. Amazon Müşteri Hizmetleri’yle irtibata geçerek Türkiye’de yaşadığınızı ve Special Offers reklamlarıyla ilgilenmediğinizi anlatmalısınız. Karşınızdaki görevli hesabınızı teyit ettikten sonra cihazınıza uzaktan bağlanarak reklamları kaldırıyor. Bu aşamada Wifi bağlantınızın açık olması gerekiyor.

Amazon Müşteri Hizmetleri’yle online görüşmek için şu adresi kullanın: Amazon Customer Services

Online bağlantı sağladığınız kişiye şunu söylemeniz gerekiyor:

Hello, I have a Kindle New Touch but I live in Turkey and I have no US adress. Can you disable Special Offers on my Kindle?

Kindle New Touch Şarj Etme

Cihazınızı şarj etmek için bilgisayarınızı veya 5.25V’luk herhangi bir adaptörü kullanabilirsiniz.

Kindle New Touch Cihazı Kapatma

Kindle’ınızı kapatmak istiyorsanız açma-kapama tuşuna ekranda bir diyalog çıkana dek basılı tutun. Screen Off butonuna tıklayarak cihazınızı kapatabilirsiniz. Eğer uzun süre kullanmayacaksanız kapatmanızda fayda var. Ancak kısa süreler için kullanmadığınızda ise cihazınızı kapatmanıza gerek yok. Açma-kapama tuşuna tek bir sefer basarak bekleme moduna alabilirsiniz. Kindle bekleme modundayken çok az enerji tüketir.

Sonuç

Bana kalırsa hiçbir teknolojik cihaz gerçek bir kitabın yerini tutamaz. Fakat şehirde yaşayanlar için gün içerisinde kaybedilen zaman saatleri bulabiliyor. Özellikle yollarda harcanan zamanları kitap okuyarak değerlendirmek oldukça önemli. Metrobüste iki büklüm seyahat ederken kalın bir kitabı elinizde tutmak çoğu zaman mümkün olmuyor. Böylesi durumlar için Kindle gibi ufak ve hafif olan bir cihazı kullanmak çok pratik olabiliyor.

Yoksa evinizde akşam kitap okumak için Kindle alacaksanız hiçbir anlamı yok. Açın gerçek kitap okuyun.

Yazar Hakkında

Muhammed Tutar

bilgisayar mühendisi, bilgi güvenliği uzmanı. önce okur, sonra yazar.

Tüm yazıları göster